Bergamo

bergamo2Bergamo tussen het Lago di Como en Lago d’Iseo is een plaatje, met name de Città Alta. Deze tegen de heuvel opklimmende oude bovenstad van Bergamo, dat van de 15e tot de 18e eeuw onder Venetiaanse heerschappij was, kun je te voet bereiken. Slimmer is het echter om defuniculare te nemen vanaf de modernere en ruimer opgezette Città Bassa.

De trots van de benedenstad wordt gevormd door de Galleria dell’Academia Carrara. Een geweldig museum met o.a. 15e eeuws werk van Pisanello en Botticelli, 16e eeuwse schilderijen van Titiaan en Rafaël, 18e eeuwse schilderijen van Tiepolo en werk van buitenlanders als Holbein, Dürer, Breughel en Velasquez.

Aangekomen in de smalle kronkelende straatjes van de Città Alta vormt de Piazza Vecchia het stedenbouwkundig middelpunt. Tussen dit plein en de Piazza del Duomo ligt het Palazzo della Ragione met zijn prachtige open zuilenhal. Aan het domplein ligt de Santa Maria Maggiore; een gedeeltelijk Romaanse basiliek met leeuwenportalen en mooie gotische baldakijnen. Als je de basiliek betreedt via de mooie sobere Romaanse achterzijde heb je een vreemde gewaarwording. Bij binnenkomst word je werkelijk overspoeld door het barokke Italiaanse interieur. Het decor voor het graf van de componist Donizetti (1731-1848).

Bron: Italie.nl